Lista transakcji klienta

Ostatnia modyfikacja: 11 października 2018

W profilu każdego ze swoich klientów znajdziesz pełną listę zakupionych produktów i usług. Aby sprawdzić listę transakcji, przejdź do zakładki Klienci, a następnie wyszukaj i kliknij wybranego klienta. W nowym oknie wybierz z górnego menu dział Zakupy, a następnie Transakcje.



Co oznaczają poszczególne statusy?

Każda transakcja znajdująca się na liście posiada przypisany status płatności:

  • Zapłacono ‐ klient dokonał płatności za dany produkt, transakcja została zakończona,
  • Nie zapłacono ‐ klient nie uregulował jeszcze należności, jeśli ustawiłeś termin płatności, pod statusem widoczna będzie wybrana przez Ciebie data, a klient otrzyma tego dnia powiadomienie email informujące o konieczności uregulowania płatności,
  • Oczekuje ‐ transakcja oczekuje na dokonanie płatności,
  • Zaplanowano ‐ płatność została zaplanowana na konkretną datę (widoczną poniżej statusu), we wskazany dzień transakcja zmieni status na Nie zapłacono, a klient otrzyma powiadomienie email informujące o konieczności uregulowania płatności,
  • Nie potwierdzono ‐ klient dokonał płatności przy użyciu jednej z manualnych metod płatności (gotówka lub przelew tradycyjny), transakcja oczekuje na potwierdzenie przez Ciebie otrzymania należności,
  • Bezpłatny ‐ klient otrzymał produkt w prezencie (np. karta przypisywana automatycznie) lub użył kodu rabatowego w wysokości wartości produktu,
  • Zwrócono ‐ transakcja została anulowana, a należące do niej produkty i płatności usunięte.

Szczegółowe informacje na temat transakcji

Aby przejrzeć szczegóły płatności, kliknij ikonę strzałki znajdującą się obok wybranej transakcji. W rozsuniętym panelu pojawią się nowe informacje takie jak:

  • Pełny numer transakcji,
  • Dodano przez – dane osoby, która utworzyła transakcję,
  • Sprzedano w lokalizacji – jeśli zaznaczyłeś, w której lokalizacji sprzedano produkt,
  • Płatne do – jeśli transakcja posiada status Nie zapłacono lub Zaplanowano może mieć przypisany termin płatności,
  • Zapłacono dnia – jeśli transakcja została opłacona, tutaj znajdzie się data płatności,
  • Zniżka – wysokość zniżki przypisanej do transakcji,
  • Kod zniżkowy – nazwa kodu zniżkowego użytego podczas zakupu.

Jak edytować transakcję?

Aby zmienić status płatności, dodać notatkę lub wprowadzić inne zmiany kliknij ikonę ołówka znajdującą się obok wybranej transakcji.

  • Status płatności ‐ masz możliwość zmiany statusu transakcji np. w przypadku gdy klient uregulował należność lub chciałbyś zmienić status na bezpłatny i podarować klientowi produkt w prezencie,
  • Zapłacono dnia ‐ jeśli ustawiłeś status płatności jako Zapłacono, możesz dodatkowo podać lub zmienić datę płatności dokonanej przez klienta,
  • Metoda płatności ‐ jeśli np. klient wybrał metodę płatności jako przelew bankowy, jednak w rezultacie zapłacił gotówką w studio możesz skorygować tę informację,
  • Sprzedano w lokalizacji ‐ jeśli posiadasz kilka lokalizacji masz możliwość zaznaczenia, w której z nich doszło do transakcji,
  • Płatne do ‐ jeśli transakcja posiada status Nie zapłacono lub Zaplanowano, możesz dodać konkretną datę płatności, dzięki temu, tego dnia system wyśle klientowi powiadomienie email informujące o konieczności uregulowania należności,
  • Prywatne notatki ‐ miejsce na wszelkie prywatne zapiski związane z transakcją bądź płatnością widoczne tylko w panelu menedżera, niedostępne dla klienta.

Po zakończeniu edycji zatwierdź zmiany przyciskiem Zapisz.

Jak edytować lub usunąć produkty należące do transakcji?

Aby wprowadzić zmiany w produktach należących do transakcji, kliknij ikonę strzałki znajdującą się obok wybranej transakcji. W rozsuniętym panelu pojawi się lista produktów.



Aby edytować nazwę lub cenę produktu, kliknij ikonę ołówka znajdującą się obok wybranego przedmiotu. W nowym oknie wprowadź preferowane zmiany, a następnie zatwierdź przyciskiem Zapisz.

Jeśli zmieniasz cenę produktu należącego do transakcji, do której wcześniej przypisano zniżkę, zostanie ona anulowana dla wszystkich produktów, a cena transakcji zostanie ponownie przeliczona.



Aby usunąć produkt, kliknij ikonę z trzema kropkami znajdującą się obok wybranego przedmiotu, a następnie kliknij Usuń. W nowym oknie potwierdź chęć usunięcia produktu klikając przycisk Tak, usuń. Jeśli produkt był jedynym elementem transakcji, zostanie ona w całości usunięta.

Jeśli usuwasz produkt należący do transakcji, do której wcześniej przypisano zniżkę, zostanie ona anulowana dla wszystkich produktów, a cena transakcji zostanie ponownie przeliczona.

Jak anulować transakcję

Aby anulować transakcję, kliknij ikonę z trzema kropkami znajdującą się obok wybranej transakcji i kliknij przycisk Anuluj transakcję.

Anulowanie wybranej transakcji spowoduje usunięcie przypisanych do niej dodatkowych płatności, kart i/lub wizyt.

Dodatkowo możesz zaznaczyć opcję Wyczyść historię, aby całkowicie usunąć wpis z listy transakcji – w przypadku nie zaznaczenia tej opcji, sama transakcja pozostanie widoczna w profilu klienta (zarówno BackOffice™, jak i FrontOffice™) ze statusem Zwrócono.


Zatwierdź wybór przyciskiem Tak, anuluj.